A Nemzetek menete Izrael földjén

2018, Izrael fennállásának 70-ik évfordulója volt az első olyan alkalom, amikor a Marsch des Lebens, a Menetelés az Életért mozgalma elérte a Szentföldet is. Náci elkövetők leszármazottainként a német közösség mindig megkülönböztetett figyelmet kap Izraelben és nagyra értékelik a legmagasabb szinteken is az Izrael melletti kiállásuk jelentőségét.

Az izraeli menetek, amelyek Jeruzsálemben és más izraeli városokban is zajlanak, számunkra is üzennek. Bár örömmel látjuk Magyarország vezetőinek Izrael melletti kiállását, szeretnénk, ha a holokauszt múltjának felelősségével is ilyen egyértelmű lenne nemzeti közösségünk és egyházaink hangja. Magyarként nekünk is van okunk a bűnbánatra, az Isten és a zsidó nép fiai előtti elismerésére annak, hogy ami 80 éve hazánkban a zsidó emberek százezreivel történt, Isten előtt bűn volt, és ebben az akkori magyar vezetés és egyházi antiszemita hangulatkeltés is felelős. Így lesz Izrael melletti kiállásunk valóságos és erkölcsileg, szellemileg mélyen megalapozott.

2022 és 2023 májusában, a Covid után is részt vehettünk a Nemzetek Menetén. 2022-ben egy hat fős magyar csoport menetelt a csodálatos mediterrán tengerparton Netanya városa magasságában a „Shvil”, vagyis a nemzeti túraútvonal mentén.

2022-ben egy fő képviselte hazánkat, egy rendkívül gazdag négy napos programon.